Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2007 13:32 - Талалай – по-екологично решение за нашия дом
Автор: top Категория: Други   
Прочетен: 1597 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.12.2007 11:45


Днес ще си поговорим за нашият зелен дом и как дори избора на един матрак може да го направи още по-зелен. Еко-културата вече започна да навлиза стабилно и у нас. В интернет и печатните издания в последно време темата за грижата за природата е все по-актуална: от употребата на платнени вместо найлонови торби, до използването на икономични крушки в дома и прочее. Накратко: екологията навлиза във всяка част на дома. Включително в нашето легло…

Днес все повече хора търсят ортопедични матраци, стремейки се да се преборят с болките в гърба и кръста. Истински качественият матрак обаче е не само ортопедичен, но и антибактериален и произведен с грижа за природата. Какво по-точно ще рече това?

Латексът, използван при матраците, е колоидна емулсия на частиците на синтетичния или натуралния каучук под формата на пяна. При обичайното, базирано на нефт производство на латекса, с остаряването на материала той започва да отделя летливи органични вещества.

Пяната от естествен латекс е открита преди ок. 70 години от британския изобретател Е. А. Мърфи, който за целта използвал миксера на жена си и в продължение на пет години експериментирал с естествения каучук. През януари 1929 г. обаче почти по случайност той открива, че балончетата могат да се фиксират във вид на гел.

Така нареченият метод Дънлоп за производство на латекс е основно използвания чак до 60-те. Той е широко използван и днес, предвид че е по-евтин. Няколко години преди това обаче един британски химик открива друг, по-качествен метод.

Леон Талалай, руснак по произход, пристига във Великобритания през 1940 г. и се дипломира като инженер-химик в Юнивърсити колидж, Лондон. По време на Втората световна война той създава способ, понижаващ риска от запалимост на горивото в бомбардировачите. Като изобретател обаче остава по-известен с приноса си към производството на латексова пяна. През 1993 г. получава и патент за самоприбираща се подкожна игла, чиято цел е да намали риска от инфекции сред медицинския персонал на здравните заведения.

Процесът за производство на латекс, който носи и името на изобретателя си, Леон Талалай създава през 1946 г. Процеса се състои от шест стъпки. Най-напред суровият латекс се разбива заедно с консервиращи вещества и прибавки, докато стане на пяна. След това нужното количество пяна се инжектира в алуминиев калъп.

Целият въздух от калъпа се изтегля, така че пяната да се разшири и разстели във всички посоки равномерно. След това латекса се замразява до -30 градуса, за да се избегне всякакво хлътване и неравности. Въвежда се въглероден диоксид (CO2), който да превърне сместа в гел. Полученото се вулканизира при 100 градуса, докато се гумира. След това получената форма се поставя на конвейер, измива се и се суши.

 

image

Накратко процеса Талалай не се състои от химическа реакция, а се основава на много по-прецизна методология. В сравнение с процеса Дънлоп, метода Талалай осигурява:

  • По-добра гъвкавост и трайност
  • Усилена вентилация, благодарение на „дишащата” клетъчна структура
  • По-голяма здравина
  • По-голям комфорт

За латексът Талалай се твърди, че е по-екологичен и разложим по биохимичен път. Едва около 60 страни по света използват или имат внос на матраци с латекс, произведен по технологията Талалай. България вече е една от тях.

Здравият сън е много важен за всеки един човек, особено в днешното натоварено и динамично ежедневие. Все повече хора работят зад бюро и поставят гръбнака и врата си ежедневно на системен тормоз – без физическа активност, без раздвижване. Поне по време на сън ние трябва да осигурим на тялото си пълноценна почивка. Това е една дългосрочна инвестиция.

Антибактериални ортопедични матраци Талалай. Препоръчано от Асоциацията на българите боледуващи от астма – АББА. Кликни ТУК.



Тагове:   дом,   Нашия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: top
Категория: Забавление
Прочетен: 48685
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930